Sunday, March 8, 2009

Internet Broadband

Celcom Broadband

With the widest coverage, fastest speeds, and most affordable plans, Celcom Broadband lets you take charge of your broadband lifestyle whenever and wherever without any hassles. So you can now watch uninterrupted streaming videos, read and send emails or even do e-banking while having a quick lunch, all from your No. 1 mobile network.






Benefit

With Celcom Broadband, you’ll have nothing but peace of mind from the moment you sign up.
FlexibilityWhether you’re a light or frequent user, Celcom Broadband offers the right plans with the best value to cater to your surfing needs.

AffordabilityFrom as low as RM6.00 per day, Celcom Broadband packages not only make it faster to surf but it’s easy on your wallet too.

Mobility Tired of being chained to a fixed line while surfing? Take Celcom Broadband wherever you go. No wires, no hassles.

Ease of UseWith Celcom Broadband, you’ll no longer need to go through the trouble of installing drivers just to get connected right away. Plug and play for the ultimate broadband experience.

Widest CoverageNo matter where you are in Malaysia, we’ve got you covered with the widest unbeatable broadband coverage. Just take a look at our coverage map and see for yourself.

Fastest ConnectionWith speeds of up to 3.6 Mbps, you’ll no longer need to wait for long page downloads and you’ll have more time to surf than never before.

Satisfaction GuaranteedWith Celcom Broadband 7 Days Money Back Guarantee*









Celcom-Vodafone USB Modem

Get the new Celcom-Vodafone USB Stick with microSD slot + Celcom Broadband for instant high speed Internet connectivity anytime, anywhere.

Friday, March 6, 2009

How to Install a Hard Disk Drive

Caution: please read our safety information.

Before opening the case, unplug the PC to avoid an electrical shock hazard. Exercise caution as there are sharp edges on a PC and its components. Always wear a static electricity discharge strap and attach the lead to the metal frame of the case, when working with your PC's components to avoid damaging your PC. Note that some manufacturers will void your PC's warranty if you open the case.
Protect your data! Whether you are adding or replacing a drive, start by backing up any critical files from the existing drive. If you are replacing a crashed disk, that won't be an option, but in all other cases, it is wise to back up any critical files before you begin installing the new hard disk.
If you are replacing a hard disk, then you will be installing the new drive in the bay vacated by the old drive. If you are adding a drive, then you have some things to consider. First, is there an available bay? Will the communication and power cables reach that bay? Is there available space on either the primary or secondary controller? Will this drive be set as a master drive or a slave drive?

The communication cable can be no longer than 18 inches and if it is going to connect to two drives, make sure that the connectors can reach each drive. The drive that is set to be master should be connected to the end of the cable and the drive set as a slave should be connected to the middle connector. If this is the only drive on the controller, then it should be set as a master drive. It this drive will be the boot drive, it must be set as a master drive and it must be connected to the primary controller, usually labeled IDE 0.

When installing the drive, the connectors should face into the center of the PC and the exposed electronics should face down. If your case has a vertical bay, no need to worry, it is no longer required to mount a drive horizontally.

















Installation steps:

1-Unplug the PC and open the case.
2-Touch your hand to the power supply and the metal frame of the case to equalize any static charge. A wrist strap provides this same safety step.
3-If you are not replacing a drive, then skip to step #9.
4-Locate the disk to be replaced.
5-Disconnect the power connector.
6-Disconnect the communications cable.
7-Remove the mounting screws.
8-Remove the old drive (in some situations, you must remove the front panel of the case to slide the drive out).
9-On the new drive, set the jumpers to master or slave.
10-Locate pin one on the drive so that you can properly match the communications cable.
11-Slide the drive into the drive bay and fasten it with the provided screws. (Caution: using screws that are too large can destroy the drive.)
12-Note that one edge of the communications cable is marked to signify pin one. This edge must match with pin one on the drive. Connect the communications cable to the drive.
13-Connect the power connector to the drive.
14-If this is an additional drive, and you are using an additional communications cable, connect the cable to the drive controller on the motherboard. Make sure that pin one of the cable matches pin one on the motherboard.
15-Replace the case.

Sunday, March 1, 2009

Bagaimana Nak Update Avira Secara Manual

Avira AntiVir PersonalEdition Classic adalah perisian anti-virus percuma yang paling bagus setakat ni (2nd: Avast, 3rd: AVG Free). Seperti anti-virus lain, Avira ni kena update selalu untuk memastikan ia kenal virus dan malware yang terbaru. Tapi sesetengah dari kita tak ada kemudahan Internet kat rumah / bilik. Ikut cara kat bawah ni untuk ambil update dari Internet (Cyber Cafe, contohnya) dan update Avira kat PC korang tu.

1-Pergi ke laman web: http://www.avira.com/en/support/vdf_update.html untuk download update bagi Avira AntiVir Personal Edition Classic.

2-Perhatikan ada dua jenis update kat laman web tu. Pilih IVDF (Unicode).


3-Dalam Internet Explorer, File Download message box akan keluar. Klik Save dan letak kat mana korang nak. Tunggu sampai download siap.


4-Buka Avira AntiVir Personal Edition Classic dan pergi ke menu Update Manual.


5-Pilih fail yang korang dah download tadi. Proses update akan bermula. Siap! Cara-cara update antivirus yang lain:

Cara-cara Nak Update AVG Free Secara Manual
Cara-cara Nak Update Avast! Secara Manual Entri lain



Apa Itu Driver?

Setelah anda format komputer anda dan install Windows, perkara pertama yang perlu anda lakukan adalah memasang driver. Driver ini diperlukan oleh komponen hardware yang berada di dalam komputer, contohnya graphic card dan sound card.Tanpa driver, anda akan dapati komputer anda tak dapat berfungsi dengan sepenuhnya.

Contohnya, tanpa driver untuk sound card, sistem audio takkan berfungsi dan menyebabkan komputer anda tidak dapat mengeluarkan sebarang bunyi atau memainkan mp3.Selalunya apabila anda beli barang-barang komputer, pekedai akan membekalkan anda dengan CD driver. CD inilah yang sepatutnya anda simpan elok-elok, mana tahu anda perlukannya esok hari. Kalau anda tiada CD ini (hilang atau sebagainya), anda masih boleh cari driver anda di Internet.Jangan lupa backup semua driver yang sedia ada dalam komputer anda, sebagai langkah berjaga-jaga. Driver yang anda telah backup ini sangat berguna sekiranya anda perlu format kembali komputer.

Entri lain yang mungkin berkaitan:

-Cari Nama Driver Menggunakan Everest
-Cari Nama Driver Dengan PC Wizard
-Bagaimana Nak Cari Driver Di Internet
-Backup Kesemua Driver Anda Dengan DriverMax

Perisian


Dapatkan Data Yang Telah Hilang Dengan PC Inspector File Recovery
<http://sembangkomputer.com/dapatkan-data-hilang-pci-recovery/>

PC Inspector File Recovery adalah sebuah perisian percuma yang bagus untuk mendapatkan kembali fail-fail yang telah hilang. Sama ada fail tersebut telah anda delete, ataupun fail yang hilang dari partition yang anda format, anda boleh mendapatkannya. Berikut saya akan terangkan cara-cara menggunakan PC Inspector File Recovery.
Tags: Hard Disk, PCI Recovery, recovery

Tak Dapat Nak Uninstall Antivirus AVG, Kaspersky, dan Norton?

Sesetengah syarikat pengeluar antivirus menyediakan utiliti khas untuk membuang perisian antivirus mereka. Saya pun hairan, mengapa harus buat utiliti yang khas untuk tujuan ini, fungsi uninstall yang sedia ada tak cukup bagus ke?Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai masalah dalam membuang satu-satu antivirus, anda boleh gunakan utiliti yang telah disediakan ini. Berikut adalah tiga antivirus yang [...]
Tags: antivirus, AVG, Kaspersky, Norton, uninstall

Download Video Dari YouTube Dengan Free Download Manager

Terdapat banyak laman web yang membolehkan anda download video dari YouTube, dan kegemaran saya adalah KeepVid. Biasanya saya akan copy link yang diberi oleh KeepVid dan gunakan Free Download Manager untuk download video tersebut dengan pantas.Namun dengan versi Free Download Mangager yang terbaru, saya tak perlu lagi bersusah-payah menggunakan KeepVid. Ini kerana Free Download [...]
Tags: Free Download Manager, YouTube

Lajukan Download Dengan Free Download Manager

Download accelerator adalah jenis software yang berfungsi untuk mempercepatkan download anda. Biasanya software seperti ini akan memecahkan fail kepada beberapa bahagian dan download kesemua bahagian tersebut sekaligus. Download accelerator juga biasanya membenarkan anda menyambung download walaupun setelah anda restart komputer, sambungan Internet terputus, dan sebagainya.Download accelerator kegemaran saya adalah Free Download Manager. Seperti namanya, [...]
Tags: Free Download Manager
<http://sembangkomputer.com/tag/free-download-manager/>

Cari Nama Driver Menggunakan Everest

EVEREST Home Edition adalah software yang boleh mengenalpasti nama driver. Hanya buka sahaja EVEREST, dan ia akan mengumpul maklumat tentang semua komponen hardware dalam komputer anda. Dengan maklumat ini, senanglah jika anda nak cari driver tersebut di Internet.Bagi mendapatkan senarai ringkas tentang hardware utama, klik pada Computer > Summary. Biasanya hardware yang paling penting [...]
Tags: driver, everest

xNeat Windows Manager: Uruskan Desktop Anda

xNeat Windows Manager adalah aplikasi yang boleh menambah pelbagai fungsi kepada desktop. Dengan XNeat, anda boleh sorok mana-mana program yang berjalan dalam komputer, ataupun letakkannya di system tray. Anda juga boleh jadikan satu-satu program separa lutsinar, macam Winamp.Setelah install XNeat Windows Manager, anda boleh gunakannya terus dengan right-click pada mana-mana program di taskbar. Anda [...]
Tags: desktop, XNeat Windows Manager

Cari Segalanya Dengan Everything

Biasanya jika kita ingin mencari satu-satu fail dalam komputer, kita akan menggunakan fungsi Search dalam Windows dengan menekan Ctrl + F. Maka keluarlah karakter animasi anjing yang akan membantu kita untuk mencari fail. Fungsi Search dalam Windows XP ini adalah sangat lambat, dan tidak cekap untuk membantu urusan harian anda. Lagipun karakter anjing itu [...]Tags: cari, everything, fail, folder, produktiviti